Når fylkesnemnda har bestemt at barnet ikke skal bo hjemme lenger, skal nemnda samtidig vurdere og bestemme samvær mellom foreldre og barn. Hvor mye samvær det skal være, bestemmes ut fra en konkret, individuell vurdering for hvert enkelt barn. Hensynet til barnets beste skal være et overordnet prinsipp i vurderingen.
Menneskerettighetene sier at barn og foreldre har rett til et familieliv med hverandre, og som hovedregel er det er best for barn å vokse opp i familien sin. Alle omsorgsovertakelser er derfor i utgangspunktet midlertidige, og det er en målsetning av barnet skal gjenforenes med familien sin.
Formålet med at barn og foreldre skal fortsette å møtes selv om barnet har flyttet ut, er å opprettholde og styrke relasjonen mellom dem. Barneverntjenesten har plikt til å gjøre nødvendige tilpasninger slik at det blir gode samvær som oppfyller formålet med samværene, og som ivaretar barnets kapasitet og behov.
Det er veldig inngripende å ikke la barnet møte foreldrene sine. Det må derfor foreligge sterke og spesielle grunner for å nekte samvær. Hvis barnets helse og utvikling vil ta skade av å møte foreldrene, skal det ikke fastsettes samvær. Men da kan samværet bare stanses så lenge det er strengt nødvendig. Barneverntjenesten må derfor vurdere om samværet kan gjenopptas med jevne mellomrom.
Har du spørsmål i en barnevernssak?
Kontakt oss for en uforpliktende prat om din sak.
Advokat Cathrine Rieber-Mohn telefon på 413 13 880 eller e-post cathrine@advokatrm.no.
Norge dømt i menneskerettsdomstolen.
Har barnet ditt blitt akuttplassert av barnevernet?
Samvær med tilsyn – når kan det kreves?
Hvem har rett til å beholde boligen ved skilsmisse?
Skjevdeling i arveoppgjør – sammensatt skifte
Pålegg om hjelpetiltak i barnevernssak
Delt bosted eller samvær, hva er forskjellen?