Etter samlivsbrudd er det mange beslutninger som må tas av foreldre i felleskap. Ofte oppstår det uenigheter om store og små spørsmål. En av uenighetene som ofte tilspisser seg er skolevalg. Hvem har rett til å bestemme hvilken skole barnet skal gå på?
Under spørsmålet skolevalg er det både spørsmål om valg av offentlig eller privat skole. Videre kan det være valg av hvilken offentlig skole barnet skal gå på. En del foreldre er uenige om bruk av nærskolen eller en annen skole.
Foreldreansvar alene
Dersom en av foreldrene har foreldreansvaret alene, vil denne alene ha rett til å bestemme hvilken skole barnet går på. Dette gjelder både offentlig skole, eller en annen type skole. Ved foreldreansvaret alene har man den fulle beslutningsmyndigheten over barnet alene. Man trenger da ikke samtykke til valg av skole fra den andre forelderen.
Felles foreldreansvar
Når foreldre har foreldreansvaret felles etter samlivsbrudd, er det mer komplisert hvor kompetansen til å bestemme barnets skolevalg ligger.
Delt bosted, folkeregistrert adresse avgjør
I utgangspunktet følger skolevalget automatisk av den skolekretsen barnet tilhører. Det er derfor folkeregistrert adresse får betydning om foreldre har delt fast bosted, fordi barnet da sokner til skolekretsen til den folkeregistrerte adressen sin.
Dette innebærer også at dersom bostedsforelderen flytter ut av skolekretsen, kan barnet risikere å ikke få beholde skoleplassen, uten at samværsforelderen kan motsette seg dette.
Uenighet om skolevalg
Dersom foreldrene er uenige om hvilken geografiske skole barnet skal gå på, for eksempel om barnet bor på grensen mellom to ulike skoler, eller den ene av foreldrene ønsker at barnet skal gå på en skole som bedre passer barnets behov, er det mer uavklart hvem som har rett til å bestemme.
Det følger av barneloven § 37 at bostedsforelderen kan treffe avgjørelser om vesentlige sider av omsorgen for barnet.
Dette grenser mot de beslutninger som faller under foreldreansvaret, hvor blant annet valg av type skole, faller under. Dette innebærer at det er avklart at dersom en forelder ønsker at barnet skal gå på en annen type skole enn den offentlige skolen, kreves samtykke fra den andre ved felles foreldreansvar.
Spørsmålet er derimot ikke helt avklart når det gjelder grensetilfellene, der foreldrene er uenige om hvilken av de lokale offentlige skolene barnet bør gå på.
Inge Lorange Backer har i barnelovens kommentarutgave uttalt at han mener at også disse geografiske skolevalgene faller inn under foreldreansvaret. Slik at bostedsforelderen alene ikke kan velge hvilken skole barnet kan gå på, uten samtykke fra den andre.
Skolebytte
Hvis en av foreldrene ønsker at barnet skal bytte skole, stilles samme krav til samtykke som skolevalg ved skolestart.
Når barnet har fylt 15 år har barnet selv rett til å bestemme over egen skolegang. Dette innebærer også hvilken skole barnet skal gå på. Foreldrene kan da ikke bytte skole på barnet, uten at barnet samtykker til det.
Er dere uenige om valg av skole for barnet deres?
Trenger du bistand i en barnefordelingssak?
Advokat Cathrine Rieber-Mohn har lang erfaring med barnefordelingssaker og solide og oppdaterte kunnskaper på området.
Ta kontakt i dag, for en uforpliktende prat om din sak på telefon 413 13 880 eller e-post cathrine@advokatrm.no.
Fri rettshjelp
I saker om bosted, samvær og foreldreansvar kan du ha krav på fri rettshjelp. Dette vil vi undersøke for deg ved oppstart av oppdraget.
Norge dømt i menneskerettsdomstolen.
Har barnet ditt blitt akuttplassert av barnevernet?
Samvær med tilsyn – når kan det kreves?
Hvem har rett til å beholde boligen ved skilsmisse?
Skjevdeling i arveoppgjør – sammensatt skifte
Pålegg om hjelpetiltak i barnevernssak
Delt bosted eller samvær, hva er forskjellen?